Produkcja czekolady niemcy

Czekolada stanowi jednym spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, wymienia się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Prosta jest zarazem czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w efekcie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż jaki materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów stanowi ona stronę sypką, którą mieni się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się zarówno na sucho kiedy także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.